Čím zateplit dům a jak na to?

Zateplování starších budov se stalo standardem. Navíc v době extrémně rostoucích cen energie a pravděpodobně brzy i nedostatku plynu bude nezateplený dům s nadsázkou řečeno extrémně „luxusní“ záležitostí. Jak se zatepluje, co všechno a jakými materiály?

K zateplování domu obecně patří samozřejmě výměna oken či dveří za takové, které mají lepší tepelněizolační vlastnosti a více těsní. O této problematice teď ale řeč nebude. Věnovat se budeme zateplování jinému. Aby měl dům menší přestupy tepla, zateplují se dnes obvodové zdi, podlahy a střecha.

Zateplování obvodových zdí může být vnitřní a venkovní, obecně se však realizuje ve většině případů spíše venkovní. Vnitřní pouze jako doplněk individuální rekonstrukce či rekonstrukce části prostoru. Může se jednat třeba o štít v podkroví, který byl vyzděný bez izolace a nejjednodušším řešením je proto vnitřní zateplení. Obvodové zdi zateplené zvenčí nezmenšují obytný prostor, ani se do něj při aplikaci izolace nijak nezasahuje. Používá se nejčastěji kontaktní zateplovací systém, (označovaný jako ETICS), který se kotví na připravený, soudržný, často penetrovaný podklad.

Zatepluje se deskami z polystyrénu nebo minerální vlnou

Polystyrén může být extrudovaný a pěnový. Existují i alternativní přírodní zateplovací systémy, jako je sláma, konopí či ovčí vlna. Obvykle jde ale o dražší řešení s řadou nevýhod a komplikací. Zateplovací systémy z polystyrénu a z minerální vaty se nabízí téměř jako skládačka s kompletním sortimentem komponent pro zateplování těmito materiály (zateplovací systémy Baumit). Vždy je samozřejmě důležité volit správnou tloušťku izolace a dodržet technologický postup pokládky zateplení, aby se zabránilo vzniku tepelných mostů.

Kromě obvodových zdí se zatepluje střecha a stropy

Právě střechou uniká z obydlí až 12 % tepla. Zde se zatepluje nejčastěji minerální vatou (zateplení mezi krokve). Výrazně méně častá je foukaná izolace či různé alternativní materiály. Důležité je opět správná tloušťka zateplení, ale i dodržení vhodné skladby systému. Někdy se zatepluje nad krokve za pomoci polystyrénového systému připraveného na přímou pokládku tašek. Jde však o drahé řešení. Aplikuje se tehdy, kdy je nutné zateplovat bez zásahu do podkrovního interiéru, nebo když nechceme zmenšovat prostor v podkroví přidanou izolací a nechat též odkryté trámoví. Často se takto zateplují historické objekty.

Zateplení podlah a stropů se dělá polystyrénem i minerální vatou

Pro podlahy se používají desky z extrudovaného polystyrénu, který má dobré pevnostní vlastnosti. V suterénu se často realizuje spolu s hydroizolací objektu. I do podlah lze využívat foukanou izolaci, ale pro řadu majitelů je tento typ izolace nepřijatelným.

Napsat komentář