Renovace poničené fasády

Fasáda je taková vizitka domu, její vyhotovení nebývá levné, a přitom je tak snadné ji poničit. Dobré je, že nemusíte kvůli nedokonalostem hned platit za fasádu novou. S párem šikovných rukou a trochu té kvalitní technologie dokážete vyřešit jak malé trhliny, tak ty velké, a dokonce loupající se omítku. Podívejte se jak na to?

Malé trhliny

Malé trhliny není radno podceňovat. Nikdy se neobjeví rovnou velká trhlina, a právě ty malé jsou jejími předchůdci. Vlásečnicové trhliny jsou do maximálně 0,5 mm šířky a jejich oprava je velice snadná. Stačí silikonový nebo penetrační nátěr a následné nanesení fasádní barvy.

Nanesení penetrace

Prvním krokem musí být mechanické očištění nečistot a nedokonalostí. Na již očištěnou zeď následně aplikujte penetraci. Styl aplikace záleží na vás – využijte váleček, nebo zařízení pro strojové nanášení barvy. Po penetraci je potřeba nezvykle dlouhá pauza jednoho dne (24 hodin).

Fasádní nátěr

V druhé fázi naneste fasádní barvu. Po 12 hodinách naneste další vrstvu. Dle vašeho uvážení můžete aplikovat i třetí, a to po 4 hodinách schnutí.

Velké trhliny

V případě, že jste malé trhliny přecenili a objevily se vám ve fasádě ty větší než vlásečnicové, tak už penetrace nestačí. Důležité je jednat rychle! Velké trhliny mohou znamenat nevratné poškození fasády. V tomto postupu se již nevyhnete štěrkování, které zakončíte finálním nátěrem.

Fáze výztuže

V prvním kroku je nutné oškrabat uvolněné části a vyřešit všechny nedostatky a nečistoty. Pak si již připravte renovační stěrku naředěnou vodou, dle návodu – počítejte, že příprava hmoty vám zabere alespoň hodinu a půl. Připravenou hmotu naneste na fasádu, je třeba vytvořit vrstvu 3–5 mm výztuže. Nezapomeňte ji řádně uhladit.

Fáze nátěru

Finální fasádní nátěr se smí na omítku nanášet až po třech dnech po aplikaci výztuže.

Odlupující se nátěr

Odlupující se nátěr je relativně běžným problémem, hlavně jestli jste se rozhodli před minulým nátěrem neoškrabat ten starý. Řešení tohoto problému naštěstí není komplikované. Dokážete jej vyřešit ve čtyřech krocích – mechanické odstranění nátěru, penetrace, přeštěrkování, fasádní nátěr.

Očištění fasády

Odlupující se nátěr, nečistoty a nedokonalosti mechanicky ošetřete špachtlí případně vodou nebo jejich kombinací.

Penetrační nátěr

Fáze penetrace je stejná jako u malých trhlin – naneste ji na zeď a nechte 12 hodin působit.

Přeštěrkování

Pomocí renovační stěrky naneste vrstvu výztuže alespoň 3-5 mm tlustou. Nezapomeňte ji kvalitně vyhladit.

Nový fasádní nátěr

Závěrečným krokem je nanesení barvy. Tu aplikujte ve dvou vrstvách.

Napsat komentář